Hetedik Művészet

Így is, úgy is Laurence (Laurence Anyways, 2012)

Ecce homo - Íme az ember!

2015. december 20. - kisjónás

 Nagyon nehezen szoktam tudni, vagy sokszor nem is szeretek válaszolni a "Mi/Ki a kedvenc...?" kezdetű kérdésekre, de ha rendezőkről van szó, akkor Xavier Dolan biztos benne van nálam a TOP 3-ban. Sokszor szokták feszegetni az életkorát, ami tényleg zavarba ejtő a filmográfiájára tekintve. Első nagyjátékfilmjét ugyanis 20 évesen rendezte Megöltem Anyámat címmel, aminek nem csak rendezője, de írója és főszereplője is volt. Ekkor világossá vált, hogy Xavier egy filmes polihisztor. Az Így is, úgy is Laurence a harmadik film a sorban, egy gyönyörűen és koncepciózusan megkomponált vizuális tracklist, aminek minden egyes számától kiráz a hideg. 

20130729laurence-anyways7.jpg

Az Így is, úgy is Laurence egy szerelemről szól. Egy nő meg egy férfi találkoznak, egymásba szeretnek, jönnek a hullámhegyek meg a hullámvölgyek, amiket próbálnak megoldani, csak úgy, mint egy bármelyik másik párkapcsolatban. Annyi különbséggel, hogy Laurence (Melvil Poupaud) egy nő, férfi testbe születve. 35 évesen jön rá arra, hogy „haldoklik” és nem tudja tovább folytatni így az életét. Ekkor már évek óta együtt vannak Freddel (Suzanne Clément), aki a bejelentés után úgy dönt, Laurence-szal marad, és együtt mennek végig az előttük álló úton, amelyet a család és a társadalom elvárásai göröngyösítenek. Dolan az út megpróbáltatásait közel három órán át mutatja nekünk, ami első ránézésre indokolatlannak tűnhet, de egy percig sem unalmas Fred és Laurence 10 évig tartó küzdelme. Tökéletes kompozíciók, kedves-szürreális jelmezek és színek kísérnek bennünket végig, ide-oda ugrálva az időben.  

laurence_anyways_pic_01_3.jpg

Az egész elbeszélés ívét Laurence interjúja narrálja, ami fel-felcsendül a film több pontján, kicsit Tavaly Marienbadban-ra rímelve. A színészek lenyűgöző játéka elvarázsol és megnevettet, ráadásul Dolan mindenféle varázslatos trükkel és lassítással tűzdeli a jeleneteket. 

tumblr_ntwrigivfy1swxxcmo1_400.gif

Együtt küzd a néző is a két főhőssel a szerelmükért, ugyanúgy szeretnénk, hogy működjön a kapcsolat, mint Fred és Laurence és hiszünk is benne az utolsó pillanatig. Hiszen: „…a legfehérebb tégla sem képes megállítani a rózsa virágzását.”  

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://he7edik.blog.hu/api/trackback/id/tr1008177020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jónás Anikó 2015.12.27. 23:48:32

az ajánló alapján megszereztem a filmet! referálok ha megnéztem! Köszönöm!!!
süti beállítások módosítása