Hetedik Művészet

A tinilány naplója (The diary of a teenage girl, 2015)

Szeressetek!

2016. február 21. - BalazsWeidner

  A film felütése egy fiatal női fenék, majd elhangzik az első mondat, amiből megtudjuk, hogy a fenék tulajdonosa épp most vesztette el a szüzességét. Innentől kezdetét veszi egy utolsó képkockáig tartó szélsőséges és őszinte szexuális vallomás egy tizenöt éves lány narrációjában.  

2016-02-21.png

 

 A The diary of a teenage girl nem jutott el a magyar mozikig. Talán, mert a forgalmazók nem tudták eldönteni, hogy ki is a film valódi célközönsége. A címe alapján gondolhatnánk, hogy tizenéves lányok, de számukra talán túl explicit és zavarba ejtően obszcén. Akkor bizonyára egy idősebb, érettebb generáció. Viszont az ő részükről nehéz lehet az azonosulás egy fiatal lány éretlen, szexuális felfedezőútjával. Erről lehet, hogy a rendezőnőt, Marielle Hellert kellene megkérdezni, akinek ez a polgárpukkasztó (Sundance és Berlinale nyertes) alkotás az első rendezése, és azonnal előkelő helyre röpítette őt a művészfilmes palettán. 

   A film Phoebe Gloeckner írónő azonos című képregényének adaptációja, de nem válik meg végérvényesen a rajzolt elemektől. Szinte minden jelenetben nyüzsögnek az animációk, amelyek a főszereplő (aki maga is képregény rajzoló szeretne lenni, de legalábbis "művész") gyermeki és szárnyaló fantáziájából csorognak elő és töltik be a rendelkezésükre álló teret. Ezek azóta nem voltak ennyire ikonikusak egy filmben, hogy Uma Thurman "kockafejet" rajzolt a Ponyvaregényben.

diary-teenage-girl-1940x656.jpg

   Valamikor a hetvenes évek végén Minnie úgy dönt, hogy eljött az ideje, hogy őt szeresse valaki, ezért elcsábítja édesanyja újdonsült barátját és titkos szexuális viszonyba kezdenek. A férfi számára ez csak izgalmas kaland, de egy tizenöt éves lány életében az első férfi ennél mindig több, így Minnie is rajongva lesz függője a férfinek és magának a Szexnek. Úgy dönt minden élményét és gondolatát diktafonra veszi és audionaplót kezd vezetni merészebbnél merészebb szexuális vágyairól és tapasztalatairól. Ha ezt a filmet nem kifinomult nőiességgel viszik végig, akkor egy öncélú, aberrált gyerekpornó lehetett volna belőle. De a rendezőnő vakmerően egyensúlyozott egy hajszálvékony kötélen és egyszer sem ingott meg. 

   A film tizenévesek számára marcangoló problémákat tár elénk kendőzetlen őszinteséggel és sokszor szinte kínosan hosszú és lassú beállításokkal arról, ahogy Minnie végtelen percekig áll meztelenül a tükör előtt azon tűnődve, hogy vajon kövér-e vagy csábító-e a melle legalább annyira, mint az anyjáé. Nem kevésbé kíméletlenül csapja arcon a nézőt az sem, ahogy az első szex utáni vérével rajzolgat ikszeket a férfire, mintegy megjelölve őt, vagy szexuális horizontja tágításának érdekében barátnőjével kézen fogva, orálisan elégít ki pénzért férfiakat egy klub mosdójában, miután eleget gyakoroltak az ágya fölött logó Iggy Pop poszteren.  

2016-02-21_6.png

   Minnie keservesen tanulságos úton vág neki a felnőtté válásnak, ezalatt olyan tapasztalatokkal gazdagodva, amiket csak lassan megértve tud feldolgozni, valamint jövő-és én képébe egészségesen integrálni.  Ehhez arra van szüksége, hogy fantáziáiból és elrugaszkodott saját világából óvatosan kimerészkedve megtalálja helyét az erkölcsi normák közé szorított való életben, amit felnőttkornak hívnak       

   A szereplők egytől egyig koherens, nélkülözhetetlen elemei a történetnek, akiket bravúros és egyben kellően visszafogott játékukkal elevenít meg többek között Kristen Wiigv vagy Alexander Skarsgård (a zseniális, korhű bajuszával). De a film elvitathatatlan lelke a főszereplő Bel Powley lebilincselő játéka, aki, a nézők megnyugtatására, szerencsére 23 éves és nem pedig 15.   

A bejegyzés trackback címe:

https://he7edik.blog.hu/api/trackback/id/tr478408184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ben De Goose 2018.02.09. 02:02:45

Most láttam a filmet éjjel a tévében (Anglia), szerintem k. jó.
süti beállítások módosítása