Hetedik Művészet

Edukators (Die fetten Jahre sind vorbei, 2004)

Kapitalisták kíméljenek!

2016. február 28. - kisjónás

Egy olyan világ, ahol minden bűnöző elnyeri a méltó büntetését? Egy olyan, ahol a kizsákmányoltakat kárpótolják veszteségeikért? Egy olyan, ahol mindenki egyformán gazdag? Szuper lenne. Nagyjából ilyen világot szeretnének az Edukators főhősei is, vagy legalábbis egy ehhez hasonló megteremtésére szeretnének tanítani.

edukators--8717.jpg

Nem is akármilyen módszerrel. Jan (Daniel Brühl) és Peter (Stipe Erceg), a két antiglobalitsa forradalmár hobbija ugyanis az, hogy milliomosok hatalmas villáit figyelik meg gondosan, majd be is törnek azokba, amikor eljön a megfelelő pillanat. Rablásról viszont szó sincs, csak egy kicsit átrendezik a dolgokat: fellógatják a szobrokat, a bútorokból piramist állítanak a szoba közepére, a porcelánkatona-gyűjteményt pedig a vécébe helyezik. Mindehhez rövidke olvasnivalót is hagynak, mint például: „A bőség éveinek vége!”. A lelkes duót Peter barátnője, Jule (Julia Jentsch) személye bővíti ki, aki hasonló szemléletmódjával tökéletesen beleillik a fiatalok rendszerellenes tevékenykedéseibe.  

Az egyik betervezetlen „tanítás” azonban sajnos elég szerencsétlenül sül el és emberrablásba torkollik. A zaklatott kertvárosi képsorok után a nyugalmas vidéken találjuk a rebellis társaságot, egy újdonsült taggal.  A kedélyek azonban az idilli kunyhóban sem csillapodnak.

Ezúttal a fiatalok között dúló érzelmi viharok borzolják minden szereplő és a nézők kedélyeit. Jan és Jule között ugyanis végre kibontakozhatott az, amit a városi képek alatt csak sejtettek,  szerelmük itt végre beteljesülni látszik. Ez viszont Peter, de még túszuk lelki állapotát is megbolygatja. A trió azonban felülkerekedik a féltékenységi drámákon és eszméiket előtérbe helyezvén próbálják megoldani a problémákat.

the-edukators-20090407182300_625x352.jpg

A home-video jellegű, kicsit a dogmafilmek világát idéző Edukators igazán hálás témákat feszeget és kombinál, fordulatokban abszolút nincs hiány. 

A bejegyzés trackback címe:

https://he7edik.blog.hu/api/trackback/id/tr188426430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása